Produkcja gotowych sosów pomidorowych

Produkcja gotowych sosów pomidorowych

Na fermach ogrodniczych na całym świecie uprawiane są tysiące odmian pomidorów. W niektórych regionach świata rosną większe i ładniejsze, w innych bardziej słodkie, a w jeszcze innych przeznaczone do dalszego przetwarzania. Wiele ogromnych firm sadowniczych posiada umowy z firmami przetwarzającymi dalej produkowane przez nie pomidory. Tak, jak jedna z wielkich firm ogrodniczych, która mieści się na południu Włoch. To wielkie gospodarstwo ogrodnicze, które zatrudnia ponad sto osób. Produkuje ono przede wszystkim pomidory, choć w mniejszej skali także i inne warzywa. Pomidorki są tutaj sadzone w kilku odmianach. Większość z nich jest odbierana przez dużą przetwórnie żywności, która specjalizuje się w produkcji gotowych sosów do makaronów. Przetwórnia ta odbiera od firmy ogrodniczej dwa rodzaje pomidorów, które są przewożone do zakładu specjalnymi samochodami. Tutaj są najpierw myte, potem suszone, a potem rozpoczyna się przetwarzanie ich w sos. Najpierw przechodzą przez maszyny do mielenia, a potem przez dokładne sita, która zatrzymują wszystkie skórki i ziarenka. Gotowa pulpa pomidorowa jest następnie gotowana po to, aby zwiększyć jej trwałość i odparować wodę. Otrzymany końcowy produkt może być już dalej przetwarzany. Jest zatem odpowiednio przyprawiany, wzbogacany dodatkami smakowymi i chemicznymi, następnie kierowany do pakowania i pasteryzowany. A potem czeka go już tylko droga do sklepu.