Produkcja ogrodnicza na rzecz zakładów przetwarzających ziemniaki

W Polsce działa kilkanaście zakładów, które specjalizują się w przetwarzaniu ziemniaków. Produkują one szereg produktów. Część z nich trafia do przemysłu przetwórczego a część do sklepów jako gotowe produkty. Wśród produktów przeznaczonych dla innych gałęzi przemysłu do dalszego przetworzenia są takie produkty jak płatki ziemniaczane (są używane jako zagęstnik do gotowych dań rybnych i mięsnych, na przykład paluszków albo kotletów), albo przemysłowy proszek ziemniaczany (mąka ziemniaczana), używany do pieczenia ciast i wyrobów gotowych takich jak chociażby pierogi, pyzy czy paszteciki. Wśród produktów gotowych kierowanych do sklepów znaleźć można takie produkty gotowe jak puree ziemniaczane, półgotowe kluski, kopytka, pyzy itp. Produkowany w takich zakładach jest także grysik ziemniaczany, który jest dodawany znów jako dodatek na przykład do nadzienia z pierogów. Firmy przetwarzające ziemniaki współpracują ze specjalistycznymi gospodarstwami ogrodniczymi, które są w stanie dostarczyć im odpowiednie odmiany ziemniaków. Zazwyczaj firma przetwarzająca ziemniaki ma podpisaną umowę z firmami ogrodniczymi i oczekuje od nich ziemniaków w odpowiednich odmianach. Wiadomo bowiem, że jedne odmiany ziemniaków będą nadawać się do przetwarzania na grysik ziemniaczany, inne na skrobię a inne na płatki ziemniaczane. Każda z nich ma bowiem określone właściwości i ogrodnicy doskonale o tym wiedzą.