Przyprawy w wielkim gospodarstwie sadowniczym

Przyprawy w wielkim gospodarstwie sadowniczym

Trudno dziś wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez dodatku aromatycznych ziołowych przypraw. Mało kto zastanawia się, skąd one biorą się w kuchniach. A prawda jest taka, że mają one niesamowity wpływ na gotowane dania. Produkcją zapachowych ziół i roślin zajmują się wyspecjalizowane gospodarstwa ogrodnicze. Są one w stanie stworzyć doskonałe aromatyczne zioła prawie wszelakiego typu. Produkowane są w nich między innymi takie przyprawy jak majeranek, koper, cząber, rozmaryn, oregano, bazylia, trawa cytrynowa i wiele, wiele innych. Zioła takie sadzone są w małych doniczkach, które ustawiane są w rzędach nierzadko liczących po kilka tysięcy sztuk. Zioła są maszynowo podlewane i mają także doświetlenie zapewnione przez specjalne lampy. Potem, po kilkunastu dniach, kiedy osiągają odpowiednie rozmiary, są obcinane do specjalnych pojemników. Posortowane zioła są następnie kierowane do firm, które zajmują się produkcją mieszanek przyprawowych. Zioła są przede wszystkim myte a następnie suszone. Czasami także kroi się je na drobniejsze części albo sortuje, na przykład gorsze części są sprzedawane do tańszych produktów. Zioła są następnie suszone za pomocą ciepłego powietrza. Kiedy osiągną już odpowiedni stopnień wyschnięcia, są rozdrabniane maszynowo. Potem można je już odpowiednio ze sobą mieszać w określonych proporcjach i przygotowywać gotowe mieszkanki na sprzedaż do sklepów albo dla gastronomii czy przemysłu.