Zioła z domowego parapetu

W telewizji pojawia się coraz więcej programów o tematyce kulinarnej, cieszących się sporą popularnością. Okazuje się, że uwielbiamy wprost biesiadować, jeść i gotować. Sięgamy po to, co znane i popularne na świecie. Bardzo często tez podróżujemy na inne kontynenty, poznajemy nowe smaki, nowe kuchnie. Później często sami eksperymentujemy, próbując we własnych domach odtworzyć to, co nam tak smakowało. Przywiązujemy też coraz większą wagę do tego, co jemy. Dużą popularnością w naszych domach cieszy się niezmiennie kuchnia włoska. Takie danie jak pasta to daje możliwość improwizowania w kuchni z różnymi dodatkami. Wszystko wedle upodobań. Jeśli kuchnia włoska to nie tylko oliwa, pasta, ser i pomidory, ale także zioła, które nadają właściwy daniom aromat. Poza tym mają też właściwości lecznicze. Najlepiej jest mieć pod ręką świeże zioła. Suszone są wygodne, nie mniej jednak ich aromat jest dużo słabszy. Poza tym dania ostatecznie suszoną bazylia nie ozdobimy. Warto pokusić się o założenie własnego ogródka ziołowego w domu. Specjalistyczne porady ogrodnicze nie są do tego konieczne. Wystarczy kilka ustawionych na parapecie doniczek, ziemia, nasiona i trochę cierpliwości. Ważne by miały dużo słońca i były podlewane. Takie zioła będą nie tylko smakowały, ale i ozdabiały naszą kuchnię.